Najwartościowszym z nawozów organicznych jest
obornik. Dostarcza roślinom najwięcej
składników pokarmowych i wpływa korzystnie na glebę tworząc w
łatwy sposób strukturę gruzełkowatą, która jest najbardziej
korzystna dla rozwoju roślin i jej ukorzeniania. Dostarcza on glebie
próchnic w największej ilości ze wszystkich nawozów organicznych,
również działa odkwaszająco na glebę.
Na
obornik składa się zwierzęcy kał i mocz wraz ze ściółką.
Najwartościowszym jest obornik bydlęcy oraz koński. Mniejszą wartość
przedstawia obornik pochodzący od trzody chlewnej. Z ww.
najwyższą jakość miał obornik z tzw. obór głębokich, z których obornik
był usuwany mniej więcej co pół roku i cały czas leżał w oborze lub
chlewni pod zwierzętami i tam następowała jego fermentacja. Dzisiejsze
miejsce fermentacji obornika to pryzma w pobliżu budynku obory na tzw. płycie gnojowej.
Ze wszystkich oborników najwięcej składników pokarmowych zawierają odchody ptasie i dlatego należy go stosować w rozcieńczeniu. Nawóz ptasi trzeba dawkować w ograniczonych ilościach. Najkorzystniej jest rozmoczyć w wodzie na 10kg suchego nawozu około 30l wody mieszać co kilka dni,
po około15-20 dniach można już tą zawiesinę znów rozcieńczyć w ilości 1-4 i podlewać. Po podlaniu, jest korzystnie aby to lekko zmieszać z ziemią. Sama zawiesina, rozcieńczanie oraz rozlewanie tego obornika spowoduje rozchodzenie się fal dość nieznośnej woni, zmieszanie z ziemią przyspieszy zanikanie tego nieprzyjemnego zapachu.
Nawożenie obornikiem powinno się wykonywać co 3-5 lat w zależności od gleby, gdy ziemia lekka piaszczysta wymaga nawożenia częstszego natomiast gleba zwięzła czy lesowa jest bardziej zasobna w składniki pokarmowe i częstego nawożenia nie wymaga. Najlepszą porą na nawożenie obornikiem jest jesień. Przywieziony obornik należy jak najszybciej przekopać, przeorać przykryć ziemią, wówczas składnki znajdujące się w obornniku nie odparują wysuszone przez słońce i wiatr.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz