12.05.2011

Obornik - nawóz organiczny

Najwartościowszym z nawozów organicznych jest obornik. Dostarcza roślinom najwięcej składników pokarmowych i wpływa korzystnie na glebę tworząc w łatwy sposób strukturę gruzełkowatą, która jest najbardziej korzystna dla rozwoju roślin i jej ukorzeniania. Dostarcza on glebie próchnic w największej ilości ze wszystkich nawozów organicznych, również działa odkwaszająco na glebę. 
Na obornik składa się zwierzęcy kał i mocz wraz ze ściółką. Najwartościowszym jest obornik bydlęcy oraz koński. Mniejszą wartość przedstawia obornik pochodzący od trzody chlewnej. Z ww. najwyższą jakość miał obornik z tzw. obór głębokich, z których obornik był usuwany mniej więcej co pół roku i cały czas leżał w oborze lub chlewni pod zwierzętami i tam następowała jego fermentacja. Dzisiejsze miejsce fermentacji obornika to pryzma w pobliżu budynku obory na tzw. płycie gnojowej. 

Ze wszystkich oborników najwięcej składników pokarmowych zawierają odchody ptasie i dlatego należy go stosować w rozcieńczeniu. Nawóz ptasi trzeba dawkować w ograniczonych ilościach. Najkorzystniej jest rozmoczyć w wodzie na 10kg suchego nawozu około 30l wody mieszać co kilka dni,
po około15-20 dniach można już tą zawiesinę znów rozcieńczyć w ilości 1-4 i podlewać. Po podlaniu, jest korzystnie aby to lekko zmieszać z ziemią. Sama zawiesina, rozcieńczanie oraz rozlewanie tego obornika spowoduje rozchodzenie się fal dość nieznośnej woni, zmieszanie z ziemią przyspieszy  zanikanie tego nieprzyjemnego zapachu. 

Nawożenie obornikiem powinno się wykonywać co 3-5 lat w zależności od gleby, gdy ziemia lekka piaszczysta wymaga nawożenia częstszego natomiast gleba zwięzła czy lesowa jest bardziej zasobna w składniki pokarmowe i częstego nawożenia nie wymaga.  Najlepszą porą na nawożenie obornikiem jest jesień. Przywieziony obornik należy jak najszybciej przekopać, przeorać przykryć ziemią, wówczas składnki znajdujące się w obornniku nie odparują wysuszone przez słońce i wiatr. 
Wadą tego typu nawożenia jest trudność w znalezieniu dostawcy i niełatwy transport szczególnie w uprawie amatorskiej. No i oczywiście nie każdy musi lubić tego typu nawóz :-) oraz jego zapach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz