08.04.2011

Majeranek do kuchni i do apteczki

Wszyscy go znają. Znają jego zapach. Jest rośliną niepozorną, ani ładną, ani nie okazałą, nawet nie bardzo można znaleźć ją w ogrodzie. Mimo tych niedoskonałości zagościła w naszych ogrodach i życiu codziennym od dawien dawna. Nazywana też po prostu mariolka lub majoran.


Majeranek choć taki niepozorny, jest wykorzystywany w wielu dziedzinach.

Roślina lecznicza:
  • ziele majeranku zawiera olejek eteryczny od 0,7 do 3,5%
  • również alkohole i związki garbnikowe
  • świeże pędy mają dużo rutyny (witamina P) do 128 mg% i kwas askorbinowy do 44mg%
  • działa również rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne     
  •  zawartość garbników (do 1% w suchym stanie) pomaga przy biegunkach czy kolkach jelitowych 
  • zaparzona herbatka uspokaja, jednak nadmiar majeranku może spowodować pewne oszołomienie 
  • również bywa używana do inhalacji górnych dróg oddechowych

Roślina przyprawowa:
  • dodawany jest do zup ciężko strawnych takich jak grochówka, fasolowa, fasolka po bretońsku
  • jest dobrą przyprawą (pomagającą w trawieniu) do tłustych mięs baranina, gęsina, oczywiście i golonka
  • nie zastąpiona do przyprawienia żurku i wielu innych potraw
  • używany przy wyrobie wędlin
Wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do wyrobu mydeł i perfum.
Jej rodzinne strony to tereny Libii i Egiptu. Wokół Morza Śródziemnego rozpowszechnił się w starożytności jednak w stanie dzikim, spotkać ją można, już tyko w Turcji oraz na Cyprze.

Uprawą tej rośliny ludzie zajęli się w wielu rejonach świata, doceniając jej walory kulinarne i lecznicze. Praktycznie roślina ta nie rozróżnia się odmianowo. Jednak w uprawie występują trzy formy:
  • roczną (najczęściej uprawianą w Polsce)
  • dwuletnią
  • trwałą (bylina) która nie tworzy nasion w polskich warunkach mnoży się ją przez tzw. odkłady.
Rozmnażanie z nasion następuje przez wysiew do gruntu lub do skrzynek w inspektach. Roślina ta jest bardzo wymagająca przy produkcji rozsady, chodzi o bardzo precyzyjne utrzymanie wilgotności i temperatury. Wysiewane do inspektu rośliny są lepiej rozrośnięte i dają lepszy plon. Wysadzanie rozsady do gruntu po „zimnych ogrodnikach″. Takie warunki tej rośliny zmuszają do uprawy jako jednoroczną na terenie Polski.

Roślinka ta wyrasta maksymalnie do 50cm, tworzy łodygi silne, wzniesione, drewniejące od dołu. Jest koloru zielono-szarego lekko omszona. Liście eliptyczne na krótkich ogonkach. Kwiaty bardzo drobne białe, biało-różowe,osadzone na końcach pędów w małe „kłoskowate″ główki. Kwitnie od lata do jesiennych przymrozków.

Zbiór wykonujemy przez ścinanie gałązek 5-7cm od ziemi przyspiesza to rozkrzewianie i rozrost rośliny. Następne ścinanie po ponownym zakwitnieniu za około 5-6 tygodni. Suszymy w zacienionym jeśli to możliwe przewiewnym miejscu. W ostateczności majeranek przyprawowy uzyskamy przez oddzielenie suchych liści i kwiatów od gałązek oraz rozdrobnienie przez tzw. „otarcie″. Wykonujmy to przez rozcieranie na dłoniach wysuszonych liści i kwiatów. Można również przesiewać przez sito o oczkach 4 do 4,5mm. Dokładnie trzeba oczyścić z łodyżek gdyż to jest bardzo niepożądane w końcowym produkcie.

Owocem jest rozłupnia (orzeszek) w którym znajdują się jasnobeżowe nasiona o charakterystycznym majerankowym zapachu.
---

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz